Czarne jagody potrafią chronić nie tylko wzrok...

   
Tradycyjne recepty naszych babć zawierały sporo przepisów na różne chorzenia, w których często główną rolę odgrywały napary, soki, kremy, nalewki i suszone owoce z leśnych czarnych jagód.

Z biegiem czasu zaczęliśmy nasze tradycyjne leśne owoce zastępować zarówno w kuchni jak i codziennym jadłospisie egzotycznymi owocami.

Tymczasem jagody to prawdziwa „spiżarnia” pierwiastków mineralnych zwłaszcza tych rzadko spotykanych w innych owocach, a niezbędnych naszemu organizmowi takich jak choćby selen, cynk, miedź mangan, a także witaminy C, A, B, PP.

Z kolei zawarty w nich błonnik ma duży udział w likwidacji części cholesterolu usuwanego z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, a więc jeszcze przed przeniknięciem ich do układu krwionośnego.Jagody mają silne działanie bakteriobójcze.

 Są godne polecenia diabetykom albowiem obniżają poziom cukru w krwi, wzmacniają system immunologiczny. Ale to jeszcze nie wszystkie zalety tej małej granatowej „ leśnej kuleczki zdrowia”. Zawarte w nich fito estrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych( np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby) zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Naukowcy twierdzą, iż podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w jagodach dwa kwasy- foliowy i elagowy. Pierwszy wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki, drugi natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

 Wszystko wskazuje na to, że dziś nastał właściwy czas na powrót do większego spożycia czarnych jagód w ramach profilaktyki także chorób ocznych. Nasze oczy coraz dłużej są narażone każdego dnia na różne formy promieniowania- zarówno z ekranu telewizora, smartfona, czy komputera. Współczesny człowiek przyjmuje wzrokiem więcej niż 90 proc informacji z otaczającego go świata. Żyjemy w czasie coraz doskonalszych, większych telewizorów, telefonów, tabletów, komputerów, które towarzyszą nam na każdym niemal kroku. Ich oddziaływanie na nasz wzrok jest ogromne.Oczy są zmęczone wielogodzinnym śledzeniem ekranów, dochodzi do wysuszenia gałki ocznej, podrażnieniu, a niekiedy nawet do stanów zapalnych. Jeśli chcecie poprawić swój wzrok, i utrzymać go w zdrowiu bez okularów czy soczewek kontaktowych musicie otworzyć zielone światło dla konsumpcji jagód. Ich miejsce musi być zagwarantowane w naszym jadłospisie w różnych formach możliwie przez cały rok. Szczególnie w lecie, kiedy świeżych jagód jest pod dostatkiem winniśmy dążyć do tego, aby spożywać ich jak najwięcej i pod różnymi postaciami. Spożywanie jagód naukowcy wiążą ze znacznym obniżeniem tzw. syndromu zmęczonych oczu. Wyciągi z jagód wykorzystuje się także szeroko w preparatach okulistycznych..Krople stosuje się zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej jak i przy chorobach siatkówki oka. Pomagają też w wielogodzinnej pracy przy komputerze.

W Polsce coraz większa popularnością i popytem cieszą się owoce borówki amerykańskiej i kamczackiej. G. portalu „Dobre rady babuni.pl”- zarówno borówka amerykańska, jak i jagoda kamczacka, choć ta druga nie jest jeszcze tak popularna, mają także wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wykorzystuje się je w cukiernictwie, ze względu na ich walory smakowe oraz rozmaite możliwości podawania. Borówki i jagody są bardzo zdrowe, zawierają liczne składniki odżywcze oraz substancje i enzymy, zwiększające naszą odporność. Właśnie, dlatego, wykorzystuje się je zarówno w medycynie naturalnej, jak i w tradycyjnej farmakologii.

Jagoda kamczacka jest bogata w: · witaminę C i D, procyjanidyn B1 i B2, wapń, magnez, potas, związki polifenolowe, flawonowe, glikozyd.

Bogata zawartość witamin i substancji odżywczych sprawia, że jagoda kamczacka polecana jest w profilaktyce wielu chorób. Jej spożywanie (w postaci świeżych owoców lub ekstraktów), poleca się chorym na cukrzycę, mającym problemy z widzeniem, odchudzającym się (ma mniej kalorii niż borówka amerykańska). Dodatkowo, jagoda kamczacka wzmacnia naszą odporność i działa oczyszczająco i odtruwająco na nasz organizm. Polecana jest przy profilaktyce chorób nowotworowych.

 

Z kolei owoce borówki amerykańskiej posiadają:

witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, kwas egalowy, polifenole,
 flawonoidy, procyjanidyn.

Dla wielu, to właśnie borówka amerykańska jest najzdrowszym owocem świata. Trudno dziwić się takim opiniom, analizując skład owoców, które stanowią prawdziwą „bombę witaminową”. Borówka amerykańska wspiera naszą odporność, a jej spożywanie blokuje aktywność enzymów, mogących powodować zmiany nowotworowe w naszym ciele. Borówka może zapobiegać także marskości wątroby, dzięki swoim właściwościom, hamującym i spowalniającym rozwój wirusa HCV, odpowiadającego za tę chorobę. Borówki amerykańskie poleca się także osobom chorym na zaćmę lub zwyrodnienie plamki żółtej.

 Jak przechowywać jagody?

 Czerwiec i Lipiec to miesiące, w którym zarówno jagoda leśna jak i kamczacka oraz borówka amerykańska występują najobficiej. Stąd warto pokusić się o ich przechowanie w domowej zamrażarce. Przed ich zamrożeniem należy sprawdzić, czy owoce nie są wilgotne, spleśniałe lub zgniłe. Świeże jagody powinny być intensywnie niebieskie, pokryte białawym, kredowym nalotem woskowym. Mrożone jagody winny być sypkie. Jeśli są zbite w jedną masę, z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że były już rozmrożone i ponownie zamrożone. W lodówce jagody można przechowywać do siedmiu dni. Jagód, które nie zostaną spożyte od razu nie należy myć. Aby zamrozić jagody, należy położyć nieumyte na pergaminie, kiedy zamarzną przełożyć do plastikowego woreczka. W ten sposób można przechowywać je przez rok. W wielu domach jagody także się suszy, a susz wykorzystuje przy łagodzeniu objawów biegunki, a także przygotowania naparów.